Lyhyitä kertomuksia taiteesta
27.3.2020‒11.4.2021
Monien taideteosten takaa löytyy kiehtovia tarinoita. Näyttelyssä tutustutaan Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmien tunnettuihin ja tuntemattomiin teoksiin ja syvennytään teosten ja teoksissa kuvattujen henkilöiden tarinoihin.
Helmi Vartiainen (1888–1920) oli nuori taideopiskelija, jonka kohtalona oli avioliitto omavaltaisen taidemaalari Tyko Sallisen kanssa. Vartiaisesta tuli malli miehensä kuuluisiin Mirri-maalauksiin, kun taas hän itse jäi taidemaalarina syrjään ja tuntemattomaksi. Näyttelyssä nähdään Helmi Vartiaisen harvinainen Omakuva vuosilta 1917-1919.
Eero Järnefelt maalasi kesällä 1891 Muuruvedellä kuuluisan teoksensa Heinäkuun päivä. Maalauksessa mallina oli kaksi savolaislasta, Kusti-Pekka Kekäläinen (s. 1884) ja hänen sisarensa Mari. Kusti-Pekka Kekäläisestä tuli myöhemmin kotipaikkakunnallaan tunnettu kauppias ja luottamushenkilö. Muistelmissaan on kertonut kuinka hän ja Mari-sisar ihmettelivät, kuinka taiteilija maalausta tehdessään vähän väliä kävi asettelemassa heitä eri asentoihin ja eri kiville istumaan. Muutamaa vuotta myöhemmin Järnefelt muutti alkuperäistä maisemamaalaustaan, ja maalasi tytön hahmon peittoon.
Yleisöopastuksia järjestetään Lyhyitä kertomuksia taiteeseen -näyttelyyn: parilliset lauantait klo 11.30 ja 14. Opastukset kestävät noin 15 min ja sisältyvät museon pääsymaksuun.