Huone 1
Tervetuloa vaellukselle Suomen taiteen maisemiin! Matkamme alkaa vuosisadan vaihteen maalaismaisemista, jotka vetivät puoleensa aikansa taiteilijoita. Ulkomailla, 1800-luvun lopulla erityisesti Pariisissa, talvisin opiskelleet ja työskennelleet taiteilijat kulkivat usein kesät kotimaan luonnossa taidetarvikkeineen ja ikuistivat luonnoksiinsa ja maalauksiinsa maaseudun maisemia ja asukkaita.
Tavallinen kansa nostettiin nyt teosten keskiöön. Hyvinkin vaatimattomat ladot ja takapihat saivat näkyä maalauksissa. Kiihtyvän kaupungistumisen ja muuttuvan maatalouden myötä katseet kääntyivät menneeseen ja perinteisiä maatalousmuotoja ja yksinkertaista maalaiselämää ihannoitiin taiteessa.
Suomalainen kulttuuriväki ei suinkaan ollut eristyksissä muusta Euroopasta. Taiteen uudet tyylisuunnat otettiin täällä nopeasti haltuun. 1800-luvun lopulla ranskalainen ulkoilmamaalaus ja realismi vaikuttivat maalaustaiteessa. Nuoret taiteilijat vierastivat aiemmille vuosikymmenille tyypillisiä tummia värejä ja nyt siirryttiinkin tietoisesti kohti kirkkaampia, vaaleampia värisävyjä.
Lähteet:
Lumen maa. Lumikuorrutteisesta talvi-idyllistä modernin talven kuvaukseen toim. Hautala-Hirvioja Tuija, Katajamäki Johanna
Rovaniemen taidemuseon julkaisu, 2018
Meidän kuvamme – maa ja kansa
Ilvas Juha
SKS, 2008
Kaunis Suomi. Maaseutumaisemakuvaston historiaa 1800-luvulta EU-Suomeen
Vallius Antti
Tammi, 2015
Suomi-kuvasta mielenmaisemaan
Kansallismaisemat 1800- ja 1900-luvun vaihteen maalaustaiteessa Lukkarinen Ville, Annika Waenerberg
SKS, 2004
Werner Holmberg
Lukkarinen Ville, Pennonen Anne-Maria
Parvs, 2017