Taide leikittää ja opettaa
Taidemuseon opetuskokoelmassa on lainattavissa neljä erilaista taideaineistoa, jotka soveltuvat erityisesti lasten kanssa tarkasteltaviksi. Nämä taideaineistot ovat erityisesti suunnattu päiväkotien, kerhojen ja alakoululaisten käyttöön.
Varaa taidelaukku sähköpostitse osoitteesta taidemuseo@hameenlinna.fi. Mainitse viestissä lainattavan taidelaukun nimi sekä toivomasi laina-ajankohta.
Palapeli I
Taidemaalari Mildred Lehtisen teoskokonaisuus sisältää 21 värikästä käteen otettavaa öljymaalausta (26×26 cm), joista voi palapelin tapaan koota ison maalauksen. Palat liittyvät toisiinsa mukana olevan tarinan johdattamana, jonka kertojana on pieni sininen nalle.
Teokset on pakattu värikkääseen vanerilaatikkoon, koko 85x40x35 cm, paino 17 kg, kuljetus henkilöautolla. Aineiston on tuottanut Hämeenlinnan taidemuseo 1998.
Palapeli II
Taidemaalari Mildred Lehtisen moniosaisen teoskokonaisuuden yksittäisistä maalauksista voi palapelin tapaan koota ison maalauksen. Palat liittyvät toisiinsa mukana olevan tekstin johdattamana. Paloista etsitään samankaltaisuuksia tai vastakohtaisuuksia.
Kokonaisuus sisältää 20 pientä käteen otettavaa öljymaalausta (26×26 cm), monistetekstit ja vieraskirjan. Teokset on pakattu värikkääseen vanerilaatikkoon, koko 85x40x35 cm, paino 17 kg, kuljetus henkilöautolla. Aineiston on tuottanut Hämeenlinnan taidemuseo 1998.
Löytöjä Vanajaveden rannoilta
Artenomi Päivi Kauhasen opinnäytetyönä tekemä taidekokonaisuus herättää henkiin Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmassa olevan Hjalmar Munsterhjelmin Hämeenlinna-teoksen (1872). Teos avautuu tarinoiksi, loruiksi ja tehtäviksi.
Mukana on maalauksen kuvakopio, neljä käsinukkea vaateparsineen, entisaikojen elämää käsittelevät tekstiilikirjat, raha-aarre, fantasiamiekka ja kalaverkko sekä virike- ja tehtäväkansio Hämeen historiasta. Aineiston avulla voi tutustua yli sadan vuoden takaiseen elämään ja tutkia Hämeen luontoa ja historiaa. Tutustu sisältöön tarkemmin videon avulla!
Kokonaisuus on pakattu vanhaan kapsäkkiin, koko 45x80x24 cm, 10 kg, kuljetus henkilöautolla. Hämeenlinnan taidemuseon tuottama (2008).
Villisorsat – leikittävä esinekokonaisuus
Kaarina Helakisan runo Villisorsan iltalaulu on antanut innoituksen tälle Timo Saarisen toteuttamalle esineelliselle kokonaisuudelle. Sisältönä on kankaasta applikoitu metsälampi ja puuveistoksina toteutetut sinisorsaperhe, sisilisko, sudenkorento ja rantakiviä sekä reliefit Velholehti ja Pilventytti. Metallinen vesilisko ja lasiset sammakot asuvat samalla lammella.
Lampi rakennetaan lattialle, tilaa aineistolle tarvitaan noin 4 neliömetriä, lisäksi ympärille leikkitilaa lapsille. Lapset voivat tehdä lammelle mukaan myös omia hahmojaan. Voisiko lammella asua vaikka merenneito?
Kokonaisuus on pakattu matkalaukkuihin, kaksi laukkua 77x46x30 cm, paino 17 kg, sekä yksi laukku 70x30x23 cm, paino 5 kg. Kuljetus henkilöautolla. Aineiston on tuottanut Hämeenlinnan taidemuseo 1998.
Monimuotoinen puupiirros – Tiina-Katriina Mustonen
Tiina-Katriina Mustosen taidelaukussa on kaksi erilaista puupiirroslaattaa, jotka on sahattu neljään yhtä suureen osaan. Osien paikkoja vaihtamalla kuvasta muodostuu erilainen. Laattoja on helppo siirtää ja koota erilaiseksi kuvaksi palapelityyliin taidelaukussa olevalla työskentelyasustalla. Laatoista on myös valmiita puupiirroksia kehystettyinä paperivedoksina sekä ohuelle kuparille vedostettuna.