Kokoelmat
Taidekokoelmat
Vuonna 1952 avatun taidemuseon kokoelmien perustana on Viipurin taidemuseosta toisen maailmasodan aikana evakuoidut taideteokset. Museokokoelma on kasvanut lukuisten lahjoitusten ja tallertusten kautta sisältäen mm. Ester Heleniuksen, Laila Karttusen, Ludvig ja Aija Wennervirran, Maija Isolan, Mikko Hovin, M.S. Elomaan ja Vexi Salmen kokoelman sekä Niemistö-kokoelman.
Museon nykyään yli 8000 teosta sisältävät kokoelmat muodostavat kattavan läpileikkauksen suomalaisesta kuvataiteesta. Kokoelman teokset esittelevät laajalti kuvataiteen ilmiöitä 1800-luvulta nykytaiteeseen. Kokoelman helmiä on mm. Albert Edelfeltin Larin Paraske, Eero Järnefeltin Heinäkuun päivä, Akseli Gallen-Kallelan Väinämöisen lähtö ja Victor Westerholmin Eckerön postilaituri.
Julkiset veistokset
Hämeenlinnan keskustassa ja sen liepeillä on lukuisia ulkoveistoksia, monumentteja, historiallisia muistomerkkiejä ja ympäristötaideteoksia. Veistoksia on pystytetty kaupungin merkkihenkilöille, merkittävien asioiden ja tapahtumien kunniaksi, mutta myös esteettisistä syistä, kaupunkilaisten elinympäristön kaunistamiseksi. Valtaosa veistoksista löytyy Hämeenlinnan keskustan puistoista, mutta myös etäämmällä keskustasta voi kohdata merkittäviä teoksia.
Hämeenlinnan vanhin julkinen veistos löytyy Aulangon Puistometsästä näkötornin juurella olevasta Karhunluolasta, johon Aulangon entinen omistaja Hugo Standersköld hankki kuvanveistäjä Robert Stigellin veistoksen Karhut (1906). Hämeenlinnan kaupunki hankki puolestaan ensimmäisen julkisen veistoksensa vuonna 1954, kun se tilasi uuden taidemuseonsa edustalle kuvanveistäjä Aukusti Veuron Vasikanjuottaja-veistoksen.
Tutustu Hämeenlinnassa oleviin julkisiin teoksiin
Muistolaatat ja muistokivet
Hämeenlinna on muistolaattojen kaupunki. Kaupungin keskustassa ja sen liepeillä on yhteensä yli 80 muistolaattaa, -taulua ja -reliefiä sekä muistokiveä, joilla on haluttu kunnioittaa kaupungin historian merkkitapahtumia ja -henkilöitä.
Tutustu Hämeenlinnan muistolaattoihin ja muistokiviin