Paavo Cajander
ALPO SAILO (1877–1955)
Paavo Cajander
1933
pronssi
Hämeenlinnan kaupungin kokoelma
Hämeenlinnalaissyntyisen Paavo Cajander työ runoilijana ja suomentajana vaikutti merkittävästi kotimaisen runouden kehitykseen. Hämeen Heimoliitto tilasi Cajanderin näköisveistoksen kuvanveistäjä Alpo Sailolta, joka oli myös syntyjään hämeenlinnalainen.
Runoilija Paavo Cajanderin muotokuva Toripuistossa on näköisveistos. Pronssinen rintakuva on juhlallinen ja muistuttaa olemukseltaan antiikin roomalaista veistosta. Teos edustaa hyvin kuvanveistäjä Alpo Sailon tyyliä ja ajatusmaailmaa, joka sai vaikutteita antiikin klassisesta veistotaiteesta.
Veistoksen vaiheet
Muotokuva syntyi Hämeen Heimoliiton aloitteesta, ja se paljastettiin Toripuistossa 17.6.1934.
Alpo Sailo
Alpo Sailo (alkuaan Albin Leopold Englund) syntyi Hämeenlinnassa 14.11.1877. Perhe asui Hätilän kaupunginosassa Ruutikellarintie 6:ssa, mutta jo ennen Albinin kouluikää perhe muutti Turkuun.
Nimensä Albin muutti 1900-luvun alussa Alpo Sailoksi. Hän työskenteli veistäjänä huonekalutehtaassa ja suoritti samalla taideopintoja. Sailo pääsi pariksi vuodeksi Akseli Gallen-Kallelan oppilaaksi Ruovedelle. Opiskeluaika tuli merkitsemään Sailolle käännekohtaa taiteellisessa ja henkisessä kehityksessä. 1900-luvun alussa Sailosta tuli kiihkeä kansallisuusaatteen aktivisti. Alkoi syntyä runonlaulajien kuvasarja. Näistä ehkä tunnetuimpia ovat Runonlaulajapatsas, 1935 Sortavalassa ja vuonna 1936 tehty Larin Paraske -veistos Helsingissä.
Taiteilijana Alpo Sailo tunnetaan ennen kaikkea taidokkaana muotokuvien tekijänä. Taiteilija kuoli 6.10.1955 Helsingissä.
Sailo, Alpo
1933