Konerytmi
RAIMO HEINO (1932–1995)
Konerytmi
1971
Hämeenlinnan kaupungin kokoelma
Nykyisen Koulutuskeskus Tavastian pihaa Myllymäen laella komistaa kuvanveistäjä Raimo Heinon Konerytmi. Lukuisista julkisista veistoksista sekä mitalitaiteestaan tunnettu Heino toteutti veistoksensa 1970-luvulla silloisen Hämeenlinnan teknillisen koulun pihalle.
Veistos koostuu kahdesta osasta. Varsinainen veistososa on tehty hitsaamalla 3 mm vahvuisesta ruostumattomasta teräslevystä. Jalusta on tehty singelibetonista. Veistoksen yläosa on teoksen aktiivinen osa ja kuvaa koneen osien rytmiikkaa.
Vuosien varrella Konerytmi on saanut myös muita kutsumanimiä; koulun oppilaat ovat antaneet veistokselle nimen ´Humaltunut kampiakseli´. Teoksesta on käytetty myös nimeä ´Teknillinen ratkaisu´.
Veistoksen vaiheet
Hämeenlinnan teknillisen koulun uusi rakennus valmistui Myllymäen laelle vuonna 1970. Kaupunginhallitus nimesi toimikunnan valmistelemaan koulun taiteellista somistamista. Toimikunta ehdotti, että koulun ulkopuolelle toteutettaisiin taideteos ja että veistoksen tekijäksi hyväksyttäisiin kuvanveistäjä Raimo Heino.
Raimo Heinon Konerytmi paljastettiin Hämeenlinnan teknillisen koulun, nykyisen Koulutuskeskus Tavastian, pihalla 25.10.1971.
Raimo Heino
Kuvanveistäjä Raimo Isma Heino syntyi Helsingissä 13.9.1932. Hän opiskeli ensin Vapaassa taidekoulussa ja sitten Suomen Taideakatemian koulussa 1954–57 ja Taideteollisessa oppilaitoksessa 1962–63. Vuonna 1985 Raimo Heinolle myönnettiin Pro Finlandia, ja vuonna 1983 hän sai Ranskan valtion kunniamerkin ”L’Ordre des Arts et des Letters”.
Raimo Heino on tehnyt lukuisia julkisia muistomerkkejä, veistoksia ja reliefejä. Hän on myös tunnetuimpia mitalitaiteilijoitamme. Raimo Heino kuoli kotikaupungissaan Helsingissä 30.11.1995.
Heino, Raimo
1971