Nuoruus
VIKTOR JANSSON (1886–1958)
Nuoruus
1931
pronssi
Hämeenlinnan kaupungin kokoelma
Hämeenlinnan entisen kirjaston ja nykyisen Kumppanuustalon puistikkoa koristaa klassisen hienostunut veistos nimeltään Nuoruus. Kuvanveistäjä Viktor Janssonin kipsimallin mukaan valetun pronssiveistoksen mallina toimi aikoinaan Janssonin kuvataiteilijatytär Tove, joka tuli tunnetuksi muumien luojana.
Nuoruus on variaatio Janssonin Convolvulus-aiheesta (Convolvulus on kiertokasvien eli kansanomaiselta nimeltään elämänlangan tieteellinen nimitys). Jansson teki vuodesta 1929 lähtien useita nuorta naista esittäviä veistosluonnoksia. Yhteistä näille teoksille on hienostunut, klassismiin pohjautuva pelkistetty ja dekoratiivinen ilmaisu. Taiteilijan tytär Tove oli kaikissa näissä teoksissa mallina.
Veistoksen vaiheet
Nuoruus-teoksen kipsimalli saatiin lahjoituksena Hämeenlinnan kaupungille kuvanveistäjä Janssonin jäämistöstä. Kummila Oy valatti työn pronssiin ja lahjoitti veistoksen kaupungille virallisesti paljastustilaisuudessa 21.6.1967 entisen kirjaston, nykyisen Kumppanuustalon viereisessä puistikossa.
Viktor Jansson
Viktor Bernhardt (Faffan) Jansson syntyi 1.3.1886 Helsingissä ja kuoli 22.6.1958 Helsingissä. Jansson oli tuottelias kuvanveistäjä. Hän loi sankaripatsaita, muotokuvia, hautamuistomerkkejä, lyyrisiä veistoksia ja suihkukaivoja, joiden aiheina usein ovat pienet puttomaiset pojat ja merenneidot.
Useimmille Janssonin ulkoilmaveistoksille on tyypillistä lyyrisyys, harmonia, kiinteämuotoisuus ja selkeä liikerytmin kuvaus. Lapset ja naisfiguurit olivat aiheita, joihin Jansson palasi jatkuvasti. Materiaalina oli usein marmori, mutta luontevimmillaan Jansson kuitenkin oli muovaillessaan savea. Parhaimman kuvan Viktor Janssonista henkilönä saa Tove Janssonin kirjoittamista kirjoista Kuvanveistäjän tytär ja Muumipappa ja meri.
Viktor Janssonin tunnetuimmat veistokset ovat Lahden vapaudenpatsas ja Tampereen vapaudenpatsas, molemmat vuodelta 1920, sekä Convolvulus vuodelta 1931 Kaisaniemen puistossa Helsingissä.
Jansson, Viktor
1931