Kullervo

Nina Terno, Kullervo, 1983, pronssi, kuva Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo

NINA TERNO (1935–2003)
Kullervo
1983
pronssi
Hämeenlinnan kaupungin kokoelma

Hämeenlinnan pääkirjaston edusta sai oman veistoksensa kirjastotalon avajaisten yhteydessä vuonna 1983. Kuvanveistäjä Nina Ternon Kullervo valettiin pronssiin Järvenpäässä. Hämeenlinnan musiikkiopiston pianonsoiton opettajana 1960-luvulla työskennellyt taiteilija on tunnettu ratsastaja-aiheistaan, joissa hän käsittelee ihmisen ja luonnon suhdetta.

Veistos kuvaa Kullervo Kalervonpojan neidonryöstöä. Terno sanoo halunneensa sisällyttää teokseen keväistä tunnelmaa, teos on optimistinen, mutta mukana on häivähdys Kullervon tarinan myöhempää tragiikkaa. Veistos on kunnianosoitus menneille sukupolville, kansantarujen luojille ja niiden kokoajille.

Veistoksen vaiheet

Ajatuksen uuden kirjastotalon edustalle sijoitettavasta veistoksesta esitti rakennuksen suunnitellut kaupunginarkkitehti Heikki Aitola 1980-luvun alussa. Veistoshanketta ei kilpailutettu, vaan Hämeenlinnan kulttuurilautakunnan kuvataidejaoston esityksen mukaisesti päätettiin hankkia Nina Ternon valmis kipsityö Kullervo.

Veistoksen valoi pronssiin taidevalaja Väinö Kärkkäinen Järvenpäässä. Kullervo paljastettiin Hämeenlinnan uuden kirjastotalon avajaisten yhteydessä 8.8.1983. Teoksen tekijän Nina Ternon mukaan

paremmasta ympäristöstä Kullervolle ei voisi uneksiakaan.

Nina Terno

Nina Terno syntyi 31.5.1935 Viipurissa. Talvisodan sytyttyä 1939 Nina Terno asui evakkomatkan aikana eri puolilla Suomea kunnes perhe kotiutui Tampereelle. Nina Terno suoritti Taideopintonsa Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja musiikkiopintoja Sibelius-akatemiassa. Terno on toiminut 1960-luvulla pianonsoiton opettajana Hämeenlinnan musiikkiopistossa.

Kuvanveistäjä Nina Ternon keskeisiä aiheita ovat eläin- ja ihmishahmot. Ratsastaja-aiheisissa veistoksissaan Terno kuvaa ihmisen ja luonnon suhdetta usein myönteisenä yhteiselona. Hevonen kuvaa elämäniloa, mutta myös kuolemaa ja tuhoa, jolloin ihmisen ja luonnon välinen ristiriitaisuus nousee esille.

Nina Ternon taide käsittelee globalisaatiota ja ihmisen aiheuttamaa luonnon tuhoutumista. Avainteoksenaan Nina Terno piti veistosta Loppuunajetut, 1995, joka on Keravan taidemuseon veistospuistossa. Nina Terno kuoli 3.12.2003 Helsingissä 68-vuotiaana.

Terno, Nina

1983