Ilves
GUNNAR FINNE (1886–1952)
Ilves
1920-luku
pronssi
Kuvanveistäjä Gunnar Finnen Ilves seisoo neljä metriä korkean graniittipylvään päällä Hämeenlinnan torin reunalla raatihuoneen ja entisen Suomalaisen Säästöpankin (nykyinen Nordea) toimitalon välissä. Pylvään yläosassa on männynlatvaksi tyylitelty kapiteeliosa, jonka päällä pronssista valettu ilves seisoo. Veistoksen pinta on kullattu ja siihen on tehty jälkiä, jotka muistuttavat ilveksen täplikästä turkkia.
Veistos on voimakkaasti tyylitelty. Finnen klassismi oli tyyliltään arkkitehtonista, mutta taiteilija käytti töissään usein selvästi havaittavia eläin- ja ihmishahmoja. Finnen 1920-luvun teoksia katsellessa syntyy ajatus vanhojen kulttuurien, kuten Egyptin, Kreikan ja Rooman kuvanveistotaiteen vaikutuksesta.
Veistoksen vaiheet
Veistos pilareineen liittyy arkkitehti Oiva Kallion piirtämään pankkirakennukseen ja pankin pääsisäänkäynnin portaalin kymmeneen reliefiin. Ilves-veistoksen kustansi Hämeenlinnan Suomalainen Säästöpankki 1920-luvulla.
Gunnar Finne
Kuvanveistäjä Johan Gunnar Finne syntyi 4.4.1886 Hollolassa. Finne luetaan 1900-luvun alkupuolen merkittäviin suomalaisiin kuvanveistäjiin Wäinö Aaltosen, Felix Nylundin ja Viktor Janssonin kanssa.
Finne on hyvä esimerkki arkkitehtuuria ja taideteollisuutta opiskelleesta taiteilijasta, joka erikoistui kolmiulotteiseen sommitteluun ja kuvanveistoon. Varsinkin 1920-luvulla Finnestä tuli veistäjä, jonka taitoja arkkitehdit käyttivät hyväkseen. Finnen taiteelliseen toimintaan vaikutti yhteistyö arkkitehtien Armas Lindgrenin, Lars Sonckin, Eliel Saarisen ja J. S. Sirénin kanssa. Finne on suunnitellut Eduskuntatalon julkisivun pääfasadin 14 pylvästä.
Finnen veistokset ovat sankaripatsaita, rakennusten julkisivujen korkokuvia, suihkukaivoja, kirkkojen veistos- ja astiastotöitä, mitaleja ja portaaleja. Gunnar Finnen pääteoksena pidetään Topeliuksen muistomerkkiä Taru ja Totuus, 1929–32 Helsingin Teatteriesplanadilla. Gunnar Finne kuoli 17.9.1952 Helsingissä 66 vuoden iässä.
Finne, Gunnar
1920-luku