Sota ja rakkaus
Tiina Torkkeli
Sota ja rauha
2017
hitsattu ja sinkitty kierrätysteräs
osien koot: 180x90x70 cm ja 275x200x180 cm
Tiina Torkkelin Sota ja rakkaus -veistos esittää eläinlääkintälottaa ja hevosen päätä. Lotan sylissä on hevosenkengistä koottu pallo, joka taiteilijan mukaan symboloi tulevaisuutta ja toivoa. Teoksen materiaalina on sinkitty kierrätysteräs. Veistos nähtiin ensimmäisen kerran Taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla vuonna 2018. Hämeenlinnaan teos hankittiin lahjoitusvaroin ja se sijoitettiin Kirjastonpuistoon, Kumppanuustalon viereen kesäkuussa 2019.
Teoksen vaiheet
Taiteilija toteutti veistoksen Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalan aloitteesta ja se oli esillä Salmelassa vuonna 2018. Teoksella haluttiin kunnioittaa lottien tekemää työtä. Taiteilija on kertonut veistoksen saaneen alkunsa hänen isovanhempiensa sodanaikaisesta kirjeenvaihdosta ja sieltä esiin nousseista sodassa ja rakkaudessa taistelevista suurista tunteista. Se antoi taiteilijalle idean sodan aikana jaetusta tragediasta, vihasta, surusta ja pelosta. Teoksen ajatusmaailman taustalla on myös veistoksen alaosaan kirjattu pikkulottien kultaisten sanojen neljäs käsky: “Kunnioita mennyttä ja usko tulevaisuuteen.”
Hämeenlinnassa patsashankkeesta teki aloitteen kaupunginvaltuutettu Antti Ahonen.
Valtaosan patsaan rahoituksesta lahjoitti Lotta Svärd Säätiö ja loppuosan Lotta-patsas Hämeenlinnaan valtuuskunta ry. Taidekeskus Salmela kustansi teoksen pystytyksen sekä kuljetuksen Mäntyharjulta. Teoksen sijoituspaikaksi valikoitui Pikkutorinkujan varrella oleva puistikko Kumppanuustalon lähettyviltä. Kaupunki sitoutui teoksen puistikon kunnostukseen, teokselle valmisteltiin rakenteet ja valaistus ja huonokuntoisia puita ja pensaikkoa poistettiin. Myös puiston istutukset, nurmikko ja käytävät uusittiin. Veistos julkistettiin Karjalaisten kesäjuhlien yhteydessä 16.6.2019.
Tiina Torkkeli
Tiina Torkkeli syntyi vuonna 1969 Hyvinkäällä. Hän opiskeli taidetta 1990-luvun vaihteessa Uudessakaarlepyyssä. Hän jatkoi taidekoulun jälkeen pronssitekniikoihin perehtymistä valimolla ja muiden kuvanveistäjien opissa. Torkkeli on osallistunut moniin kotimaisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin gallerioissa ja museoissa. Hänen keskeisiä veistosmateriaalejaan ovat metalli, pronssi ja teräs, mutta hän käyttää teoksissaan myös lasia ja muita materiaaleja. Torkkeli on toteuttanut useita julkisia teoksia. Hän on Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Viipurin Taiteilijaseuran jäsen.
Tiina Torkkeli
2017